Michael Faraday og induktionen

Ørsteds engelske kollega
Michael Faraday, der levede fra 1791 – 1867 er ikke så kendt i Danmark, hvorimod han i sit hjemland – Storbritannien – er en af de allerstørste videnskabsmænd.
Der er imidlertid god grund til at kigge nærmere på Faraday – også her til lands. Da H.C. Ørsted i 1820 havde opdaget elektromagnetismen, var det Michael Faraday der ”sparkede bolden i nettet” og opdagede induktionen. Tilsammen fik de tos opdagelser enorm betydning for konstruktionen af elektromotorer, den elektriske generator og for kommunikationen, hvor telegrafen og senere telefonen fulgte i kølvandet på deres opdagelser.
Selvom Michael Faraday var et højt respekteret medlem af det tidlige Victorianske videnskabelige miljø, var han på flere måder noget for sig selv:
Faraday tilhørte en lille kristen sekt – the Sandemanians – og var et dybt religiøst menneske. Nøjagtigt som H.C. Ørsted mente Faraday at videnskabsmændene – og ikke mindst ham selv – havde en forpligtelse til at formidle deres viden til almindelige mennesker. Og som Ørsted var han en formidabel formidler, der kunne trække fulde huse – uge efter uge – af både unge og gamle.

Faraday udtog aldrig et eneste patent. Han så sin rolle som en person der – med hans egne ord ”læste naturens bog, som var skrevet med Guds finger.” Som sådan ejede han ikke de opdagelser han gjorde, men havde tværtimod en forpligtelse til at videregive dem. I tråd med denne ydmyghed afslog han at blive slået til ridder og takkede nej til flere høje poster.

Tilbage to bogshop